Friday, October 25, 2013

KURBAN BAYRAM



DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Pada 19 Oktober yang lalu telah diadakan satu majlis sambutan bersempena Eiduladha & ramah mesra bersama pelajar batch 1. Event seperti ini memang dinanti-nantikan oleh rata-rata kakak-kakak dan abang-abang yang sudah tidak sabar lagi mahu berkenalan dan beramah mesra bersama adik-adik baru. Agenda tersirat seperti 'weee makan rendang daging free hari ini' , 'hari ini cheat day' , dan  'sesi fashion show baju raya' juga tidak terkecuali.

Buat pengetahuan semua, majlis ini telah diadakan di dewan indah КБЦ yang terletak tidak berapa jauh dari asrama pelajar atau dalam erti kata lainnya, tidak lebih 2 marhalah pun. Tentatif menyatakan bahawa majlis itu bermula pada pukul 11 pagi tetapi biasalah janji melayu. Setelah beberapa minit dan saat selepas jam 11 pagi barulah dewan indah КБЦ itu dipenuhi dengan warga melayu tadi. 


Tidak berpuas hati dengan ketidak tepatan masa oleh segelintir pelajar, buat pertama kalinya Kakak Aisha telah melontarkan pendapat bernasnya. Dia berpendapat mungkin segelintir pelajar tersebut terleka kerana mengambil gambar snow yang turun pada pagi itu dari tingkap asrama yang menyebabkan mereka terlambat untuk meng iron baju melayu walaupun sudah di ingatkan berkali- kali oleh kak Nadia pada malam sebelumya. Teori ini diperkuatkan lagi apabila 2 orang junior yang namanya dirahsiakan (jiran Masnor) datang terkocoh-kocoh ketika Abg Eizaz selaku pengerusi majlis yang hambar sedang menyampaikan sepatah sepuluh kata sebagai pembukaan majlis.



Beribu-ribu taniah diucapkan kepada AJK MESSP 2013-2014 kerana walaupun di dalam kesibukan menghadiri kelas yang padat mengalahkan pelajar-pelajar medic di Moscow, Volgo, Nishny Novgorod dan yang sama waktu dengannya mereka masih mampu menganjurkan majlis yang boleh dikategorikan sebagai meriah atau 'tidak hambar'. Juadah- juadah yang disediakan semua Alhamdulillah menepati cita rasa anak tekak warga MESSP. Yang paling menjadi rebutan adalah bread pudding by Kak Kina Ackles dan kek pisang meletop by Kak Nad. Tetapi juadah-juadah yang lain juga sedap apa kurangnya. Jangan kecil hati nama tak di mention. Sila cuba sekali lagi. Owh dan tidak lupa juga ribuan terima kasih kepada KUSP kerana telah menyeponsor banner yang lari tajuk sedikit. 


Selepas Kak Aisha tiba-tiba melontarkan pendapatnya, warga MESSP sekali lagi dikejutkan dengan kehadiran Brono Mars dan PSY yang turut hadir untuk memeriahkan lagi majlis.  PSY  yang diiringi Ustaz Terbang tidak putus-putus ditarik peminat untuk diambil gambarnya untuk di upload di instagram dengan hashtag #mewithPSY. Sedikit sebanyak kehadiran Brono Mars dan PSY yang popular dengan lagu hit nya 'Ops I did it again' dan 'sejarah mungkin berulang' itu dapat memujuk kembali hati kakak-kakak yang sedih kerana Faqehi tidak menghadiri majlis ini. Mungkin dia masih leka instavideo snow turun waktu itu. Naem selaku roomate dia di lihat seperti mementingkan diri sendiri kerana hadir seorang diri tanpa Faqehi di sisi.

"Walaupun komuniti kita kecil tapi ukhuwah kita mantap." ulas Luqman selaku presiden MESSP dalam ucapannya. Beliau juga tak lupa mengucapkan beribu-ribu terima kasih kerana makcik Zolaikha ( makcik cleaner ) dan Катя ( kawan Rauf ) sudi datang memeriahkan majlis walaupun dari riak wajah mereka seperti tidak faham apa yang diperkatakan Luqman. 



Majlis diteruskan dengan sesi suai kenal bersama adik-adik batch 1. Banyak kenangan manis mereka semasa sampai di St. Peter seperti internet laju tahap dan perempuan Rusia semua cantik-cantik. Pengalaman pahit seperti terjumpa orang mabuk buka seluar juga tidak dilupakan. 


Sesi fotografi meriah apabila semua naik hantu mengatur susun atur kerusi untuk dijadikan prop pengantin baru kita KD dan Ikhwan untuk bergambar. Coach , nama sebenarnya terpaksa dirahsiakan di lihat paling naik hantu kerana tidak henti-henti menyusun kerusi dan mengambil gambar pengantin dari pelbagai sisi dan angle. Mungkin dia gembira dengan mempelai dua sejoli itu. Sesi fotografi di atas tangga dan juga acah-acah bermain piano jugak tidak terkecuali.

Ketika para pelajar mula bersurai ke asrama dengan membawa bekas tapau lebihan ayam masak merah masing-masing tiba-tiba kedengaran jeritan Mat Yi (nama sebenarnya dirahsiakan) yang kurang berpuas hati apabila jus anggur добрый nya di ambil oleh Kak Farah. Melihatkan keadaan Mat Yi itu dan selepas beberapa minit berdiskusi akhirnya Kak Farah mengalah dan memberikan jus tersebut kepada Mat Yi. 


Diharapkan AJK selepas ini mengambil serius isu jus ini supaya tidak ada insiden seperti ini berlaku lagi. Tambahkan kuota pembelian jus kerana selepas PM mengumumkan pemansuhan subsidi gula sebanyak 34 sen semua warga MESSP berpakat tidak mahu membeli jus lagi kerana menyahut saranan kerajaan agar sama-sama menjaga kesihatan. Tetapi kalau jus di beri percuma apa salahnya. Sebat sahaja. 


Akhir kata masih belum terlambat sekiranya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Kurban. 


Saat berderai jatuh titisan air mata suci Ibrahim,

Melihatkan keteguhan iman anaknya Ismail,
Di kala itulah bermulanya sejarah agung,
Erti sebuah pengorbanan.


Bagaimana pula erti pengorbanan kita? Renung-renungkan dan selamat beramal.







Thursday, October 17, 2013

Global Leadership Outreach (GLO)




Setinggi-tinggi syukur kami panjatkan kepada ALLAH SWT dengan kurnia dan nikmatnya program GLO telah berakhir dengan jayanya. Program ini bagaikan pelajar mengantuk disorongkan bantal dan katil yang empuk kerana rata-rata pelajar di sini tidak menyedari akan beberapa faktor penting untuk mereka diterima sebagai pekerja di sesebuah syarikat kelak. Program ini banyak membantu pelajar, bahawasanya mereka harus tahu dan sedar terdapat pelbagai cabaran yang bakal menghambat dialam pekerjaan dan perkahwinan. Pelbagai kontroversi, kisah, drama, tragedi dan tips mewarnai program kali ini menjadikannya sungguh bermakna bagi semua. Pelajar-pelajar juga terkejut dengan kehadiran Faqehi (kira dia ni artis lah) di dalam program tersebut.

Terdapat pelbagai input menarik disampaikan oleh para panel yang diterbangkan khas dari Malaysia iaitu Dr. Zainal Abidin (AKEPT), Puan Sherene & Dr. Aishah (TalentCorp), Tan Sri Dr. Jemilah (MERCY’s founder), dan Prof. Madya Abdul Razak (MOHE) kepada para pelajar.
Antara sessi yang dianjurkan ialah seperti “Serving the nation”, “State of the future”, “Malaysian transformation agenda” dan banyak lagi sehingga tidak mampu ditaip. Rata-rata pelajar begitu gembira sekali apabila berpeluang menyertai program tersebut kerana disebabkan acara tersebut rata-rata mereka dapat memeriahkan akaun Instagram mereka dengan gambar-gambar yang begitu fantastik seperti gambar itik, gambar berehat di katil yang empuk, gambar rambut dibelah kapak dan bermandi buih.

Ketika ditemubual salah seorang pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Am – nama sebenar Ammar - “Saya merasakan program ini agak kurang memuaskan hati, kerana pelajar-pelajar medik Nizhny sering meluahkan pelbagai soalan dan pendapat walhal sepatutnya pelajar SMTU lebih perlu banyak bertanya kerana mereka medominasi program GLO.

Sessi pembentangan ‘Policy Proposal’ merupakan sessi kemuncak program tersebut. Para pelajar dibahagikan kepada 5 kumpulan dan setiap kumpulan harus membentangkan usul masing-masing yang mana setiap kumpulan mewakili kementerian/organisasi di Malaysia seperti MARA dan MOSTI. Terdapat pelbagai kontroversi dan tragedi di dalam sessi ini seperti Bandar Putrajaya satu pembaziran??, bot Pak Ali dijual dgn harga yang rendah, org Bandar menuntut hak, lambakan gerai tom yam di Johor, terlalu ramai remaja Bandar ke CC, dan sebagainya.

                                  
Keseluruhan program yang diadakan pada 11,12 & 13 Oktober lepas Alhamdulillah berjaya mencapai objektifnya(konfiden), walaupun seorang pelajar yg mahu dikenali sebagai Naufal sering hilang seperti Chipsmore. Hal ini mungkin kerana dia mengalami sakit perut atau keracunan makanan kerana makan terlalu banyak kek coklat ketika sessi ‘tea break’ sepanjang program dilansungkan. Sebahagian kumpulan pelajar juga terus mengaplikasikan penggunaan Bahasa Inggeris dalam perbualan mereka ketika dalam bas pulang ke hostel kerana para panel menasihati untuk tidak segan dalam meningkatkan penguasaan Bahasa Inggerisa dalam kehidupan seharian kerana ianya penting ketika interview kerja kelak.

Terima kasih kepada pihak MARA, AKEPT, TalentCorp, dan MOHE atas adanya program seperti ini. Juga kepada catering Yala yang telah menyediakan makanan yang begitu menyelerakan dan tidak berminyak.

Akhir kata, “If you are planning for one year, grow rice. If you are planning for 20 years, grow trees. If you are planning for centuries, grow men.”




Tuesday, July 9, 2013

Batch 7 tiba di St. Petersburg



Alhamdulillah setinggi syukur kami panjatkan kepada Allah SWT , dan hanya sememangnya kepada-NYA lah harus kita pulangkan rasa gembira dan bahagia kita. Syukur kami panjatkan apabila adik-adik baru yang telah lama kami tunggu selamat sampai di Airport Pulkova 1 pada 1 Julai 2013.Gembira hati kami menyambut kedatangan 6 ahli keluarga baru ini.

Team sambutan telah sekian lama membuat persedian. Setelah 7 hari 7 malam bermeeting dan berbincang , akhirnya kami bertemu di Pulkova 1. Team jemputan diketuai Abg. Ammar bin Alam Faizli , walaupun kalah pada pilihan raya MESSP yang lalu bagi merebut jawatan presiden , tetap tidak melunturkan semangat Abg. Ammar untuk terus menyumbang tenaga dan berjasa . Contoh seperti inilah yang kita perlukan , sanggup menggadai cuti beberapa hari bagi membantu adik-adik baru hanya untuk mengharap redha Allah SWT. Team jemputan turut dibantu Abg. Masnor Ibrahim dan Abg. Ebi bin Abdul Hamid. Abg. Masnor turut kalah dalam pilihanraya lalu untuk merebut jawatan bendahari.



Adik-adik telah disajikan dengan Nasi Ayam Batu Caves yang dimasak khas oleh Kak Atika dan Kak Sahliza. Walaupun juadah yang disajikan tidak berapa sedap namun adik-adik Batch 7 tidak berani complain seperti adik Batch 6 sebagai tanda menghargai usaha abang dan kakak yang menyambut mereka .

Hari-hari mereka disini kemudian nya di isi dengan pelbagai aktiviti menarik. Walaupun AJK MESSP 2013-2014 yang baru semuanya telah pulang awal ke Malaysia meninggalkan adik-adik Batch 7 yang hanya berjumlah 6 orang. Namun mereka tidak dibiarkan sendirian oleh abang-abang yang sudah tamat pengajian.



Abg. Ebi bin Abdul Hamid telah membawa mereka dalam mini ekskursi bagi melihat keindahan Saint Petersburg pada musim panas. Pelbagai tempat telah di kunjungi seperti Masjid Sabornaya di Gorkovskaya ,  Museum Hermitage , Palace Square , Zenit Arena , Bistro Syawerma , Chaihana Yalla dan Gereja Spas Na Krovi. Terpancar kegembiraan di wajah mereka memulakan hari-hari pertama disini dengan kehadiran abang-abang yang mesra , hensem dan sentiasa sudi membantu. Ada juga yang mengambil peluang bergambar dengan pelbagai gaya untuk di post di Instagram bagi tatapan keluarga dan sahabat handai yang merindui.

Pada 7 Julai 2013 adik-adik telah diajak sama-sama ber BBQ di Park Aleksandrino. BBQ bertemakan ta'aruf ini telah diadakan hasil kerjasama Abg. Bob Shukram dan Abg. Hafiz Akmal. Pelbagai jenis daging telah dibakar , antaranya daging ayam , lembu dan kambing biri-biri. Selain daging , keropok kraks , keropok lays , buah anggur dan cherry turut menjadi juadah kali ini.



Sesi ta'aruf bermula agak lambat kerana menunggu Wan Yong dan Naufal yang sakit perut kerana makan ayam bakar yang di bakar Abg. Syazwan Shahrudin. Sesi ta'aruf diadakan dengan penuh ceria. Kami bukan sahaja bertukar-tukar informasi diri , tetapi turut bertukar-tukar jenaka hambar. Selain memperkenalkan diri , abang-abang juga sempat menitip beberapa pesan bagi mereka bagi mengharungi 4 tahun di St Petersburg.

Pada 8 Julai 2013 telah diadakan day trip ke Tasik Ladeshkoe . Setibanya di sana masing-masing terus mencari bekal makanan yang dibawa kerana terlalu lapar. Bekal nasi goreng , ayam goreng , spegetti goreng , burger goreng yang tidak sedap menjadi sedap kerana lapar. Selesai makan kami berekreasi bersama. Antara sukan-sukan yang telah diadakan seperti bola tampar pantai , bola sepak pantai dan frisbee pantai.



Keriangan adik-adik bermandi manda , main tanam-tanam sedikit sebanyak menghilangkan kerinduan mereka kepada keluarga dan sahabat handai di Malaysia. Sebelum pulang telah diadakan sesi perkongsian rasa. Antara topik hangat yang dibincangkan adalah berkenaan Cikgu Matematik Vadim Sorokin yang mengajar sambil lewa. Abang-abang mencadangkan agar perkara ini dapat di adukan kepada pentadbiran universiti oleh AJK MESSP 2013-2014 agar warga Malaysia mendapat pendidikan yang sempurna dan berkualiti. Penghangaan dan ucapan terima kasih dari adik-adik semasa sesi perkongsian rasa sangat menyentuh hati sehingga Abg. Nasir Helmi mengalirkan air mata.

Selamat menyambut bulan Ramadhan kami ucapkan kepada Batch 7 di St. Petersburg . Puasa selama 20 jam bukanlah sesukar seperti yang di war-warkan. Semoga kalian dapat melalui bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan berjaya graduate dari Madrasah Ramadhan dengan sijil Taqwa.

Ramadhan Kareem!


Wednesday, June 26, 2013

Zashita 2013



Zashita (Защйта) menurut kamus Oxford 2003 bermaksud defend , protect , stand up for. Kata kerja bagi zashita adalah zashishat (Защищать). Namun istilah zashita secara tradisinya bagi pelajar di Russia adalah sesi terakhir pembelajaran . Di mana pelajar perlu membentangkan kefahaman , ilmu dan kemahiran mereka di hadapan beberapa orang panel. Para pelajar akan disoal , dan di uji tahap pemahamannya sepanjang beberapa tahun menuntut di universiti.

Pada tahun ini 23 orang pelajar dari Malaysia telah menamatkan pengajian mereka. 21 orang pelajar di peringkat Degree dan 2 pelajar di peringkat Master. Pelajar pertama zashishat pada tahun ini adalah Nasir Helmi Bin Zolcapli yang telah membentangkan dissertasi yang bertajuk "Ship's waste management" pada 17 Jun 2013. Turut membentangkan dissertasi pada hari tersebut adalah 3 pelajar dari Republik China dan 4 orang pelajar dari Myanmar.



Manakala para pelajar dari Batch 3 masing-masing menamatkan Degree dalam bidang Ship's Powerplant and Propulsion . Seramai 7orang pelajar telah membentangkan projek mereka pada 18 Jun 2013 , 7 orang pada 19 Jun 2013 dan baki 7 orang pada 20 Jun 2013.

Seramai 4 orang pelajar dari Batch 3 menamatkan pengajian dengan First Honor Degree atau istilah Russia nya Krasni Diplome. Pelajar tersebut adalah Syed Ahmad Fathi bin Syed Mohd Khair, Nursahliza bte Muhamat Yain , Nurul Atika bte Mohamed Mokhtar dan Siti Fatinah bte Hamzani.

Ketika di tanya resepi kejayaan nya . Nursahliza berkata "Sebenarnya untuk dapat high mark dalam semua subjek korang kena aktif dalam kelas. Akak tengok pelajar melayu kebanyakannya kurang dari segi ini. Kalau dalam kelas pelajar melayu akan pilih tempat duduk paling belakang. Semua tak mahu duduk depan. Perkara ni nampak macam remeh tapi sebenarnya ada impak yang besar. Bila cikgu tengok kita selalu duduk depan dia akan lihat yang kita ada kesungguhan dan serious dalam pelajaran. Cikgu akan lebih mudah kenal kita bila kita selalu duduk baris depan , bila cikgu kenal kita dia tak akan kedekut markah dengan kita masa exam".

"Masa dalam kelas bila cikgu tanya ada soalan ke tak , elakkan menjawab 'takde soalan' atau 'semua faham'. Sediakan sekurang-kurangnya satu soalan kepada cikgu. Cikgu akan rasa yang kita ni memang mahu belajar , kita ada interest terhadap subjeknya dan kita ambil berat tentang material yang cikgu bagi seperti modul dan sebagainya" tambahnya lagi.

Atika pula berkata "Bagi akak kehadiran sangat penting , tak kisah subjek apa pun. Sebagai contoh ramai yang mengatakan 'Alah tak payah datang pun takpe kelas Sosiologi , tak penting , kalau datang pun tak faham apa' .Sikap macam ni tak patut ada pada pelajar. Sebagai penuntut ilmu kita kena rendahkan diri , sentiasa rasa bodoh dan dahagakan ilmu. Bila kita kata subjek tu tak penting seolah-olah kita pandai sangat dan tak perlukan ilmu. Dan kata lah kita datang kelas tak faham apa , adakah kita ponteng kita dapat faham subjek itu?"



Sementara itu ketika di tanya tentang rahsia kejayaannya Fatinah berkata "Sebenarnya modul yang cikgu bagi itu sangat penting. Kalau nak high mark , kena baca , translate dan fahamkan semua modul yang diberi. Tapi kalau kita nak 1 step lebih dari yang lain cuba baca buku yang cikgu recommend pinjam dari library. Rasa macam susah tapi tak mustahil. Memang baca mula-mula susah nak faham , tapi kalau korang terus istiqomah baca dan translate , inshallah masa 2nd dan 3rd year nanti dah takde masalah . Tapi kalau korang rasa susah dan berhenti baca dan mencuba untuk faham , korang akan rugi".

"Akak dengar ramai juga ketika ditanya kenapa tak pergi kelas jawapan nya tak larat semalam tidur 1 jam je. Akak faham ada yang minat tengok K-Drama , akak pun minat Jong Kok , sangat comel. Ada yang minat main game , akak pun main Candy Crush Saga sampai level 523. Tapi minat kita tak boleh membelakangkan tanggungjawab kita. Kelas kita adalah amanah kita kepada MARA , amanah kita pada ibubapa yang mengharapkan kejayaan kita , amanah kita pada Allah. Jangan kita khianati amanah ini." sambungnya lagi.

Sementara itu pelajar terakhir Malaysia zashishat pada tahun ini adalah Abang Hafizudin bin Abd. Hamid dengan perbentangan dissertasi bertajuk "Improving electrode quality for underwater welding" pada 25 Jun 2015 . Pembentangan beliau berjaya menarik minat para panel .Ketika wartawan kami menemu ramah beliau , beliau berkata "Terima kasih semua yang datang memberi sokongan , abang harap adik-adik bersungguh-sungguh dalam pelajaran , jangan malas-malas. Jumpa lagi lepas ni".



Berikut senarai penuh Graduate Student Class 2013:


  1. Nasir Helmi bin Zolcapli
  2. Hafizuddin bin Abd Hamid
  3. Nursahliza Bt Muhamat Yain
  4. Nurul Atika Bt Mohamed Mokhtar
  5. Siti Fatinah Bt Hamzani
  6. Muhammad Nazrin Bin Pasarudin
  7. Fuzail Daim Bin Zulkefly
  8. Mohd Syamim Bin Shukri
  9. Syazwan Bin Shahruddin
  10. Shahir Ashraf bin Ahmad
  11. Mohd Shukram Bin Yaakub
  12. Mohd Muzamel Bin Zainal Abidin 
  13. Mohammad Syamil Bin Yusoff
  14. Muhammad Hafiz Bin Razali 
  15. Muhammad Nur Khalis Bin Mohd Yunus
  16. Mohammad Hafiz Akmal Bin Md Rijani
  17. Mohammad Fakhrullah Bin Roslan
  18. Mohammad Izwan Fareez Bin Mohammad Isa
  19. Mohammad El Haicqal Bin Mazlan
  20. Mohammad Shahruzzani Bin Mohammad 
  21. Mohamad Farizul Firdaus Bin Shafie
  22. Syed Ahmad Fathi Bin Syed Mohd Khair
  23. Nor Muhammad Bin Abdullah


Tahniah diucapkan kepada para graduan yang telah tamat pengajian di peringkat Degree dan Master. Master dan Degree mungkin telah habis , tetapi belajar tidak pernah habis , kerana ia proses sepanjang hayat. Selamat pulang dan berkhidmat diucapkan. Moga terus cemerlang dalam hidup.

Sunday, June 9, 2013

Bowling KUSP 2013



Pada 8 June 2013 yang lalu Kelab Umno Saint Petersburg (KUSP) telah mengadakan event 'One hour of Bowling' . Bertempat di Hypermarket Kontinent , Prospekt Marshala Kazakova. Seramai 40 orang penyokong KUSP telah turun padang bagi menyatakan soladiriti mereka.

Di ruangan cyber terdapat beberapa komen sebelum aktiviti ini berlangsung. Seorang user di Facebook bernama Fuzail Daim berkata "Apesal main 1 jam aje , tak puas la bagi orang pro macam aku" . Bagaimana pun ketika aktiviti berlangsung ternyata dia tidak pro kerana tiada satu strike pun berjaya di buat. Lane yang disertainya bersama dua lagi peserta Al-Wafi dan Shafik Azhar telah dilabel sebagai lane hambar . Point mereka sepanjang aktiviti tidak pernah mencecah 100.

Program bowling yang dijadualkan pada jam 11 itu turut disertai kontroversi apabila penganjur utama iaitu presiden KUSP sendiri datang lambat dan tidak menepati masa. Presiden KUSP , Nasrul Azhim telah di 'boo' oleh ahli KUSP yang telah 40 minit menunggu. Nasrul kemudian telah meminta maaf secara terbuka di ruangan Facebook , namun tulisannya yang mengaku comel mengundang lebih banyak kemarahan.

Antara kontroversi lain adalah mesyuarat KUSP yang diadakan di Coffee House selepas bowling. Perkara ini telah dibidas oleh bekas bendahari MESSP yang pernah dituduh saving. Dalam akaun twitter rasminya @azri(official) quote " Dulu kami meeting di bilik Wafi sahaja sambil makan biskut dan minum teh bancuh sendiri , sedap je diorang ni meeting di Coffee House".



Para peserta telah di jamu oleh air mineral dan jus oren sepanjang program. Tiada sebarang makanan disediakan. Tinjauan wartawan @messpmedia  mendapati rata-rata peserta berpuas hati dengan program kali ini.

"Saya kalah dengan Fathi pada game pertama , game kedua saya hampir menang tapi masa habis. Sungguh kecewa" kata Salman Zaluwi seorang pemain amartur.

"Kitew rasa best sangat main bowling ni. Seronok boleh kalahkan kakak-kakak.Hihihi. Terima kasih KUSP" komen Nor Amira.

"Rambut yang buruk tidak menghalang saya untuk bermain bowling. Saya berjaya buktikan orang yang bermbut huduh boleh mendapat strike" tegas Fakhruddin Rahim.

Begitulah sedikit sebanyak reaksi para peserta pada kali ini. Di harap KUSP dapat terus menyumbang kepada komuniti dengan pelbagai lagi aktiviti pada masa hadapan. Takkan KUSP hilang di dunia. Salam 1KUSP.

Hidop hidop!

Thursday, June 6, 2013

Apresasi 2013



Suka duka , tangis tawa , senyum hambar , pahit masam yang mewarnai sesi 2012/2013 berjaya disimpulkan pada 2 Jun 2013 yang lalu. Alhamdulillah Malam Apresasi Messp 2013 selamat di adakan. Majlis yang dijadualkan bermula pada jam 4 petang di Hotel Oktyaberskaya bermula sedikit lewat.Majlis dimulakan dengan doa oleh Ustaz berambut berserabut Fakhrudin Rahim dan diserikan dengan Bacaan Surah Al-Isra oleh Qari Vintage Rare , Azim Rohzan.

Seperti biasa menjadi tradisi MESSP , belanja sepanjang tahun didedahkan kepada umum , agar tidak timbul sebarang konflik dan salah faham. Bendahari yang ditugaskan Azri Aminuddin telah membentangkan fakta perbelanjaan dalam bentuk Microsoft Word yang dilihat tidak begitu menarik. Dalam perbentangannya Azri kerap kali mengulangi ayat 'Messp tak saving' dengan harapan namanya dapat dibersihkan. Terdapat percanggahan fakta dalam perbentangannya , angka 500 rubles yang disebut dalam belanjawan sebagai satu-satu nya kutipan pada sesi 12/13 adalah tidak tepat. Kerana MESSP pernah mengumpul duit jersi , yang tidak disebut  dalam perbentangan belanjawan .

Sepanjang perjalanan majlis , cabutan bertuah telah diadakan bagi menaikkan mood pelajar. Namun hadiah tupperware yang diterima merendahkan semula mood tersebut.



Persembahan pelajar pada Malam Apresasi kali ini sangat unik dan boleh dibanggakan. Pelajar tahun satu telah menampilkan persembahan bertenaga dengan menampilkan Band Peterpan Jambu dengan lagunya Mimpi Yang Sempurna. Band Peterpan Jambu dibarisi Eizaz Irfan sebagai lead vocal , Azrai Arifin sebagai backing vocal , Farid Nazir sebagai bass guitar , Setsuna Yusuf sebagai lead guitar dan Wan Afiq sebagai pelengkap band. Pelajar tahun 1 kemudian menyanyikan lagu Pergi yang tidak disertai pelajar perempuan , kerana tidak mahu mendedahkan aurat (suara) mereka.

Dalam majlis sama , Presiden KUSP Mohd Muzammel Zainal mengumumkan perletakkan jawatannya setelah berkhidmat selama dua penggal. Beliau memohon maaf atas segala kekurangannya dan mengingatkan rakyat Messp agar terus memberi sokongan kepada KUSP. Sementara itu Presiden baru yang dilantik Nasrul Azhim bin Norul Huda memulakan penggalnya dengan menabur janji untuk menyediakan bowling secara percuma bagi menarik sokongan rakyat. Pengerusi majlis , Mohammad Izzuddin kemudiaan nya memberi amaran sekiranya janji ini tidak ditepati Nasrul akan digulingkan.

Sebagai menghargai sumbangan kaum hawa dalam perjalanan MESSP , Naib Presiden MESSP Kakak Farah Izzaty diberi ruang untuk memberi ucapan. Dalam ucapannya beliau mengingatkan para pelajar agar tidak meneruskan budaya ponteng kelas. Ucapan disambung oleh Presiden ke-3 MESSP Tuan Mohd Al-Wafi bin Tuan Pail yang seterunya melepaskan jawatannya dan membubarkan MESSP. Dalam ucapannya yang agak hambar beliau menceritakan semula kisah dia di prank passport , kisah ini telah diketahui umum dan tidak berjaya menarik perhatian pelajar.

Acara kemuncak pada Malam Apresasi 2013 adalah pengumuman barisan AJK 2013/14. Jawatan Presiden  telah dimenangi oleh Saudara Muhd Luqman dengan peratusan undi 40% mengalahkan saingannya Ammar dan Hariz. Jawatan setiausaha dimenangi Ainishahirah dengan 62.5% undi mengalahkan Sakinah. Naib Presiden 2 dimenangi Nor Nadia mengalahkan Nadierah dengan 73.4% undi. Naib Presiden 1 dimenangi Farid Nazir dengan 50% undi mengalahkan Abdul Hakim. Bendahari dimenangi Afiq Jalil dengan undi 64% mengalahkan Masnor Ibrahim.

Antara 'hot seat' kali ini adalah jawatan Naib Presiden 1 yang ditandingi Farid Dan Hakim. Faktor utama kekalahan Hakim dilihat adalah penampilan artis berambut hodoh dalam video kempen nya. Penyumbang faktor kekalahan Hakim juga adalah cara kempen kotor yang digunakan oleh penyokong Hakim semasa kempen , mereka menggelar diri mereka 'Wadihana Cybertroop' mengamalkan politik fitnah dan memburukkan calon lain. Sementara hot seat kedua adalah jawatan bendahari. Rata-rata pengundi mengundi Afiq Jalil bukan atas kemampuan dirinya tetapi kerana tidak gemar dengan kepimpinan Masnor yang dilihat seringkali buat kepala sendiri.



Persembahan yang paling menarik kretif dan mendapat banyak like pada kali ini adalah dari Batch 5. Sementara persembahan paling hambar adalah dari Batch 4. Batch 5 diketuai komedian terkenal Ammar bin Alam Faizli yang memulakan persembahan dengan menghangatkan pentas dengan video kretif mereka. Di ikuti bacaan pantun yang memikat hati oleh puteri-puteri comel MESSP , Saudari Nadierah Mokhtar dan Saudari Khadijah. Persembahan dari mereka di akhiri dengan penampilan Solo Hariz Hilmi yang menyanyikan lagu Gemuruh yang membuatkan penonton tergamam. Ramai yang tidak menyangka Hariz yang asyik tidur hingga petang dan sering ponteng kelas mempunyai vokal yang sangat mantap mengalahkan vokalis MESSP , Azri Aminuddin.

Tidak lengkap Malam Apresasi tanpa beberapa kata akhir dari senior yang bakal pulang. Antara yang memberi ucapan Abang Hafizudin Hamid pelajar tahun 6 yang mengikuti program master. Kakak Nurul Atika Mokhtar pelajar cemerlang terbaik Batch 3 yang tidak pernah mendapat 3 sepanjang pengajian dan merupakan calon Krasniy Diplom. Dalam ucapannya Kakak Nurul Atika berpesan agar adik-adik mencontohi kecemerlangannya, tidak ponteng kelas , jaga solat dan menghormati guru. Juga Abang Hafiz Razali yang merupakan pelajar terbaik lelaki Batch 3. Abang Hafiz mencadangkan agar ditubuhkan Alumni bagi meneruskan kebersamaan pelajar.



Majlis kemudian ditutup dengan sesi bergambar bersama dengan prop yang telah khas disediakan. Di kesempatan ini kami ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada barisan kepimpinan MESSP bagi sesi 12/13 atas segala usaha dan sumbangan yang di taburkan. Kepada barisan AJK baru selamat berkhidmat kami ucapkan. Selamat bergraduasi kami ucapkan kepada semua abang dan kakak yang bakal pulang. Sememangya kami yang bakal tinggal disini akan merasai kehilangan kalian. Terima kasih atas segala tunjuk ajar. Semoga kejayaan bersama kalian semua!

Pergilah kasih pergilah sayang
Barang yang hilang usah dikenang
Buat abang dan kakak yang akan pergi
Semoga kita bertemu lagi.

Disediakan oleh ,
Ainishahirrah Khosidi
Setiausaha MESSP.

Saturday, June 1, 2013

Regata Vesla Na Vodu 2013



Kedatangan bulan Jun menandakan bermulanya musim peperiksaan bagi para pelajar di Saint Petersburg. Bagi pelajar tahun akhir pula bulan Jun merupakan bulan untuk membentangkan final year project mereka. Dicelah-celah kesibukan ini pelajar Malaysia masih sempat menyertai Annual Regata Vesla Na Vodu bagi sesi 2013. Penyertaan ini dapat dilaksanaan berkat pengurusan masa yang bijak oleh para pelajar.

Pasukan Malaysia yang diwakili Malaysian Rowing Tea Club (MRTC) telah mencatat kejayaan cemerlang pada regata tahun ini. Bagi kategori International Student pada tahun lalu MRTC menyandang tempat pertama mengalahkan pasukan dari tanah besar China.

MRTC diketuai oleh Kapten Izwan Fareez yang telah lama menceburi bidang mendayung. Pengalaman beliau selama 4 tahun berjaya diterjemahkan dalam mengendalikan MRTC. 2 pendayung veteran Syazwan Shahrudin dan Abdul Rauf Firdaus. Sementara 3 lagi pendayung merupakan muka baru iaitu Mohd. Shukram , Abdul Hakim , Muhd. Luqman. Sementara pendayung simpanan diwakili Farid Nazir dan Amir Rahimi. Tugas kawalan navigasi pada tahun ini di galas oleh Syed Ahmad Fathi.

MRTC yang mendapat grouping ke-8 bermula agak hambar. Kesilapan yang dilakukan oleh Syazwan Shahrudin yang terkeluar pendayungnya pada permulaan menjejaskan prestasi serta mencalar reputasi profesionalisma pasukan.

Sepanjang perlumbaan deck sebelah kiri yang diduduki oleh Syazwan , Shukram dan Luqman sering dilihat bermasaalah. Dayungan yang tidak synchronise dan sering berlaku pertembungan antara pendayung memburukkan lagi keadaan. Antara kelemahan lain adalah berpunca dari Fathi yang mengawal navigasi , beliau kelihatan seringkali memberi arahan yang tidak selari dengan dayungan peserta. Luqman juga dilihat bermasaalah kerana sering tidak memposisikan pendayung hingga ke belakang yang sering menjadi punca pertembungan.



Walaupun terdapat pelbagai masalah semasa perlumbaan MRTC tetap mendahului pasukan lain dalam group 8. MRTC juga dilihat mula memperlahankan dayungan selepas pusingan 500 meter. Kesempatan ini diambil oleh Pasukan China dan cuba memintas MRTC , namun tidak berjaya kerana helah ini berjaya dihidu oleh Abdul Rauf dan MRTC kembali menguatkan dayungan. Keputusan dan catatan masa bagi Regata kali ini seperti berikut:

1. Johan - Baltic Countries (7 minit 48 saat)
2. Naib Johan - Malaysia (9 minit 4 saat)
3. Tempat ketiga - China (9 minit 10 saat)
4. Myanmar (9 minit 59 saat)
5. Vietnam (10 minit 20 saat)
6. Kazakhstan (11 minit 11 saat)

Regata kali ini dimeriahkan lagi dengan kedatangan ramai penyokong dari Malaysia. Turut hadir Kak Ticq , Kak Liza dan Kak Tina yang bukan sahaja memberikan sokongan tetapi menyediakan sarapan kepada pasukan MRTC berupa ketam goreng bersalut tepung dan sandwich berintikan telur.

Bagi Naib Johan pasukan MRTC mendapat pingat , hamper berupa baju , wang tunai 1000 rubles dan ciuman pipi dari Miss Korabelka , Saudari Eizaz Irfan. Selepas penyampaian hadiah berlaku sedikit kekecohan apabila ada penyokong yang tidak menyertai Regata dengan tidak malu mahukan baju hadiah yang di terima. Penyokong itu telah menangis apabila dia di marahi oleh Amir Rahimi yang merupakan reserve pasukan.

Tahniah kami ucapkan kepada Pasukan Malaysian Rowing Tea Club (MRTC) atas kejayaan pada kali ini. Semoga ia dapat diteruskan pada tahun-tahun mendatang.

Eiiiyyy razz!

Saturday, May 25, 2013

Analisis prestasi MESSP 12/13



Dengan pemilihan ahli jawatan kuasa MESSP bagi penggal baru tidak lama lagi .Mari kita teliti perjalanan penggal ini bagi memahami 'mood' potilik di St Petersburg. Analisis ini juga diharap dapat membantu pengundi kali pertama untuk melakukan pilihan yang bijak dan tidak menggadai masa depan mereka. Beberapa sektor akan dikupas dengan mendalam dan beberapa lagi tidak mendalam mengikut kesesuaian dan bagi memudahkan pemahaman.

AKTIVITI DAN KERAMAIAN 

1) Sambutan Aidilfitri 1433 (22/9/2012) - Program pertama selepas berakhir penggal 11/12. Antara acara penting yang diadakan adalah ta'aruf dengan junior 1st year yang baru tiba. Juga telah diadakan kutipan bantuan untuk pelajar kemalangan di Niznhy Novgorad.

2) Dinner BPP MARA  (3/10/2012) - Majlis ringkas telah diadakan di Hotel Oktyaberskaya bagi menyambut kedatangan Puan Rohaya binti Mohd Zain , Pengarah kanan bahagian penganjuran pelajaran MARA.

3) Aidiladha (27/10/2012)

4) Fundraising for GAZA (1/12/2012) - Edaran makanan percuma apabila Gaza di serang oleh Israel.

5) New year celebration (1/1/2013) - Sambutan tahun baru menyaksikan bermulanya kritikan terhadap AJK MESSP kerana mengurangkan bilangan mercun . AJK telah dilabel sebagai saving dan terlalu kedekut untuk berbelanja.

6) Messp games (3/3/2013) - Buat kali pertama AJK menganjurkan Messp games. Namun pengkritik mengatakan ia hanya merupakan ganti kepada UMNO games yang di buat KUSP pada penggal lepas. Terdapat juga suara yang mengatakan pembahagian team tidak adil.

7) Volgo games (12/4/2013) - Disebabkan pelbagai masalah. AJK memutuskan untuk tidak menyertai intervarsity pada tahun ini. Keputusan ini sedikit sebanyak menjejaskan imej MESSP. Antara masalah yang dihadapi :
  • Tiada kesungguhan dari pihak Messp sendiri bagi menarik minat para pelajar
  • Pengumuman tarik diri oleh seluruh pelajar perempuan menyebabkan moral menurun
  • Perjalanan yang jauh dan kos yang mahal
  • Ketua kontijen yang tidak bersemangat
  • Jersey baru yang buruk
8) Solat hajat PRU13 (4/5/2013) - Mendoakan keselamatan dan kesejahteraan bagi tanah air.

9) BBQ & Family day (18/5/2013) - Event ini sedikit sebanyak memulihkan reputasi MESSP apabila tiada kutipan wang dibuat. Pembaharuan tempat juga dilihat satu transformasi baru oleh  AJK agar tidak hanya 'copy-paste' template pogram tahun-tahun sebelumnya.

10) Malam apresasi - Butiran di rahsiakan oleh Kak Nor Nadia konon nya sangat special.

KRISIS DAN KONTROVERSI

1) Jersey 12/13 - Pelbagai keluhan dan kritikan telah diberikan. Antaranya saiz yang tidak bertepatan , ejaan salah pada logo , kain tidak berkualiti , cop nama dan nombor luntur dan ejaan nama silap. Bagi mengelakkan krisis berulang dinasihatkan agar tidak membeli jersi custom-made.

2) Perbalahan - Pada peringkat perancangan sambutan Aidilfitri 1433 sedikit kecoh apabila Naib Presiden Messp meletakkan jawatan apabila bergaduh di ruangan komen Facebook dengan rakan sebatch. Insiden ini menunjukkan sifat ke-tidak-matangan dan menjejaskan keyakinan kepada kepimpinan.

KEBAJIKAN

Aspek ini diperhatikan kurang mendapat perhatian. Pihak AJK MESSP secara umumnya banyak melakukan kutipan apabila berlaku insiden di luar seperti Kutipan Fundraising untuk Gaza dan wang bantuan untuk pelajar kemalangan Niznhy Novgorad. Tetapi jarang memberikan tumpuan kepada kemalangan yang berlaku di St Petersburg. 

"Saya cadangkan apabila berlaku kemalangan atau kecederaan kepada Ahli Messp contohnya dalam kes Abg Nasrul patah jari dan Kak Lina retak tulang kaki , kita dapat usahakan tabung kecemasan bantuan bagi membantu mereka " ucap Ammar bin Alam Faizli dalam manifestonya bagi merebut jawatan presiden.

"Saya cadangkan jika berlaku kecurian atau rompakan juga kita boleh sediakan tabung bantuan seperti kes yang melanda Abg Azri dan Abg Izzuddin dalam isu scam ATM dan Abg Syah yang diragut" balas Muhd Luqman yang juga membentangkan manifestonya.

"Saya pula cadangkan jika ada ahli keluarga terdekat yang meninggal dunia kita dapat buat sedikit kutipan derma" ucap Hariz Hilmi yang juga bertanding merebut calon presiden walaupun dilihat sebagai calon pemecah undi melayu.

AKEDEMIK DAN DISIPLIN

Antara aspek yang juga dilihat kurang mendapat perhatian serious adalah aspek akedemik. AJK MESSP mungkin terlepas pandang aspek ini yang merupakan sebab mengapa adanya pelajar Malaysia disini. Walaupun secara umumnya perkara ini menjadi tanggungjawab peribadi setiap pelajar , namun diharapkan sesuatu dapat diusahakan di masa hadapan bagi membaiki keadaan.

Gejala ponteng kelas dilihat terlalu berleluasa umumnya pada setiap batch dan terutamanya dikalangan pelajar tahun 1. Perlu di ingat meski pun kita sibuk dengan game komputer , english club , shuffle, parkour, pergi gym , futsal , rowing , membeli belah di okei bersama tunang dan sebagainya kelas tidak boleh di abaikan. Selain ianya amanah kontrak kita dengan MARA ia juga ibadah yang akan disoal oleh Allah SWT.

SUKAN

1) Penerusan aktiviti futsal di lihat satu perkara yang baik. 
2) Buat pertama kalinya MESSP menubuhkan team handball professional yang diterajui oleh Abg. Nasrul Azhim.


AKHIR KATA

Secara keseluruhannya AJK MESSP 12/13 telah melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka dengan baik. Meskipun tidak dinafikan terdapat banyak kesilapan dan kekurangan yang pastinya ada kerana kita semuanya manusia. Semoga kita dapat menghargai usaha dan penat lelah mereka yang berkerja secara percuma untuk kita semua. Semoga Allah juga yang membalas usaha baik mereka ini.

Bagi pemilihan yang baru ini dilihat ada  ke-tidak-puas-hatian dan sedikit hangat perbincangan di Facebook group. Tidak di nafikan semua orang mempunyai kebebasan bersuara , bebas memberi pendapat dan bebas mengkritik apa yang dirasakan salah. Namun harus di ingat sebab MESSP ditubuhkan adalah untuk menyatukan para pelajar dan memudah cara sebarang aktiviti. Jadi jangan lah kebebasan itu kita gunakan sehingga terlupa sebab asal penubuhan. Apa lah salahnya jika kita kalah debat tapi kita terus mesra bersama , dan apa erti kita menang debat tapi akhirnya bermasam muka.

Selamat mengundi diucapkan kepada semua!

Disediakan oleh :
Tuan Mohd Al-Wafi bin Tuan Pail
Presiden ke-3 Malaysian Engineering Student of Saint Petersburg.

Saturday, May 18, 2013

Den familia 2013



Dibawah sinaran suria alhamdulillah hampir semua anak-anak MESSP  di Saint Petersburg baik lelaki , perempuan mahupun yang tidak dikenali jenisnya dapat bersama-sama berkumpul menjayakan hari keluarga kali ini. Lebih meriah tahun ini 5 orang anak-anak MMASO datang bertenggek menyerikan lagi majlis.

Majlis bermula seawal 8.30 pagi di mulakan dengan upacara menyalakan arang. Antara menu BBQ kali ini adalah ayam masin resepi Matyi , daging salai hasil air tangan Ferq , satey Avtova , hotdog keras , dan strawberi bakar idea bernas Ebi. Turut menghiasi menu kali ini kek coklat , kuah kacang kurang pedas dan buah-buahan.



Upacara bakar membakar berjalan dengan penuh muhibbah , riang ria , gedik-gedik manja dan gembira. Selepas habis sesi makan bermulalah sesi termenung selama 1 jam . Sesi termenung merupakan slot tambahan bagi menunggu pelajar yang tiap-tiap tahun lambat untuk makan.

Selesai sesi termenung bermulalah acara kemuncak iaitu 'suka neka'. Pada tahun ini menyaksikan pertambahan sukan-sukan kreatif. Antaranya berlari dalam beg groceries Okei , bawa bola ping pong menggunakan botol air mineral Bon Aqua , lari berpasangan ikat kaki dan acara tuju botol Bon Aqua. Buat pengetahuan semua botol Bon Aqua merupakan botol kegemaran penganjur program.



Acara 'suka neka' kali ini telah dicemari dengan adegan tolak menolak yang sedikit sebanyak telah mencalarkan silaturahim para pelajar. Pelajar yang terlibat harap boleh bersedia menunggu hukuman dari Biro Disiplin tidak lama lagi.

' Suka neka' telah dimenangi oleh rumah sukan Indah dengan 100 markah , tempat kedua rumah sukan Perkasa 99 markah dan tempat terakhir rumah sukan Bahagia dengan 10 markah.

" Penat saya bertanding hari ini , saya pun tak tahu hadiah last sekali dapat kat siapa" kata Abdul Hakim. "Tenang bro hadiah dia pisang aje" pujuk Azim Rohzan.




Acara penutup telah dipengurusikan oleh Saudara Eizaz Irfan dan Saudara Farid Nazir. Berbagai jenis hadiah telah ditukar-tukar. Alhamdulillah semuanya mendapat hadiah.Antara hadiah-hadiah yang mencuri tumpuan tahun ini serbuk kari Alagapas yang dah expired , tudung PUMA , cover passport dan majalah JOM!

" Penat saya datang dari Moscow , diorang tak belikan hadiah apa-apa. Saya rasa seolah-olah dianak tirikan " luah Eizat Ghazali sambil ditenangkan rakan nya Joe.

Majlis diakhiri dengan sesi bergambar bersama-sama sebagai kenang-kenangan. Jelas terpancar kesedihan di mata kakak-kakak yang akan habis belajar tahun ini. BBQ ini merupakan yang terakhir mereka di St Petersburg , juga BBQ single terakhir. Mereka rata-rata sudah menempah bunga telur dan kad jemputan pada summer nanti.



Selepas habis majlis dikhabarkan tunang kepada Asyraf telah pengsan kerana dehydrated kesan dari memakan ayam masin resepi matyi. Namun berita terbaru yang diterima keadaannya beransur pulih setelah diberi minum air yasin yang dibaca oleh Al-Hafiz Ammar bin Alam Faizli.



Apa-apa pun kami mengucapkan beribu ribu ribu taniya kepada semua kerana menjayakan upacara kita pada hari ini. Jaga iman dan jaga kesihatan . Selamat menempuh musim peperiksaan diucapkan kepada semua. Selamat menempuh musim pengangguran diucapkan kepada senior yang bakal graduate juga. Moga kasih sayang kita yang terbina ini terus erat seperti eratnya perut buncit yang kekenyangan.

Jumpa lagi semua!

Saturday, May 4, 2013

Cakna PRU-13



Kami di MESSP yakin mahasiswa yang baik bukanlah mahasiswa yang hanya mengambil peduli hal ehwal akamiknya sahaja. Bukan juga mahasiswa yang menghabiskan masa di depan komputer bermain game tanpa mengambil tahu hal ehwal masyarakat. Bukan juga mahasiswa yang sibuk membina badan tanpa ada rasa peduli tentang masalah-masalah negara.

Mahasiswa yang baik adalah mahasiswa yang cakna isu dan masalah masyarakat , sensitive dengan keadaan dan keharmornian negara serta aktif mengambil bahagian dalam menyumbang kearah pembaikan negara melalui kapasiti yang ada padanya.

Negara kita Malaysia bakal melalui fasa pemilihan dalam menentukan arah dan hala tuju negara pada esok hari (5 Mei 2013). Setiap warganegara yang memenuhi syarat bakal memilih sama ada negara akan terus berkekalan dalam era transformasi atau menuju ke era reformasi.

Kami di MESSP tidak mahu ketinggalan dalam fasa penting negara pada PRU-13 kali ini. Meski pun kebanyakan dari kami masih lagi dibawah umur dan tidak layak memilih masa depan negara. Apa yang mampu adalah kami utuskan doa dari negeri  yang jauh ini dalam sujud-sujud kami agar Malaysia menuju kearah kesejahteraan , kestabilan dan kemajuan.

Alhamdulillah , pada hari ini (4 Mei 2013) kami dapat bersama-sama melaksanakan solat hajat , memohon kepada Allah agar Malaysia terus terpelihara. Solat hajat di imamkan oleh Al-Fadil Ustaz Amir Rahimi dari perkampungan KISAS. Alhamdulillah kami dapat bersama-sama berhenti sebentar bermain futsal dan mendoakan Malaysia. Semoga  doa kami dimakbulkan melalui usaha mengundi rakyat Malaysia esok.

Selamat mengundi rakyat Malaysia!

Wednesday, April 10, 2013

Kesimpulan Vesna Na Lotsmanskoi


Gwiyomi?

Tahun ini pasukan Inostranet (Warga Asing)  menampilkan kejutan apabila menghantar wakil untuk acara terulung di SMTU. Mereka terdiri daripada Malaysia dan Vietnam. Malaysia diketuai oleh saudara Rauf dan  Vietnam diketuai oleh Abang Thai. Antara acara-acara yang dipertandigkan ialah Prahodka (Berjalan) , lukisan pasir hanya menggunakan tangan , literature, 'So? Do you think you can dance' , poster, dah tidak lain tidak bukan acara paling di tunggu para peminat vocal bukan sekadar rupa.

Pasukan Inostranet berhempas pulas memulakan latihan mereka seawal yang mungkin kerana mereka cuba untuk menjadi juara. Yang paling menarik adalah kesemua ahli usrah GG yang diketuai oleh saudara Matyi mengambil bahagian kerana mereka semua ingin melancong ke Europe memandangkan bajet usrah GG agak kecil utk melancong bersama. Pelbagai usaha yang telah ditunjukkan seperti latihan shuffle didalam tandas, pergerakan kaki sambil tidur, penghayatan lirik yang mendalam, tarian naga yang penuh emosi dan tenaga, tarian tamil yang cukup menghayat hati dan sebagai nya.

Ammar tangan nasheed

Namun pasukan Inostranet hanya mampu meraih tempat ke-4. Namun begitu ketua kontijen saudara Rauff berpuas hati walaupun sedikit kesedihan mengingati faktor-faktor atau punca-punca kekalahan team Inostranet.


Punca-punca kekalahan Inostranet dapat dilihat apabila key player pasukan Inostranet Eizaz membuat beberapa kesilapan ketika acara Prakhodka berlangsung. Muka Brother Eizaz dilihat begitu nervous apabila hendak melakukan tarian shuffle dan berdiri agak belakang ketika lagu 'All Rise' didendang kan. Factor kedua adalah pelajar tahun satu yang hanya mahu dikenali sebagai Farid terlupa lirik ketika mendendang lagu perang Russia. Apabila pihak kami mewawancara saudara Farid, beliau menyatakan bahawa beliau terlalu gemuruh kerana guru Ruski (Cikgu bahasa Russia) beliau Puan Vera melihat persembahan nyanyiannya.

Lagu lupa lirik

Namun begitu saudara Farid memperbaiki kesilapannya dan melakukan comeback degan Joget Tamil yang begitu mantap sekali. Joget Tamil kali ini dilatih sendiri oleh Cikgu Tarian Tamil dibawa khas dari perkampungan yang dikenali dengan nama Kosh. Factor ke 3 adalah kesilapan saudara Wan (20) ketika tarian Gangnam Style. Beliau seolah mengelamun sebentar ketika tarian Gangnam Style dijogetkan. Kesilapan beliau dapat dikesan meskipun jika anda melihat persembahan dari jarak 1 kilometer.

Tamil Night

Tarian Naga juga mengalami beberapa masalah, apabila salah seorang pekerja tetap penari naga professional Amir Rahimi tergelincir apabila melakukan tarian shuffle.

All rise

 Akhir kata sekali tahniah diucapkanp kepada Pasukan Inostranet kerana mmpu memberi saingan yang hebat kepada falkuti-fakulti yang lain. Setinggi tahniah juga diucapkan saudara Azrai Ariffin dan saudara Khalis Yunus  kerana banyak mmbantu menjayakan program ini .


Sunday, March 3, 2013

Messp Games 2013



Setinggi syukur kami panjatkan kepada ALLAH SWT dengan kurnia dan nikmatnya Messp Games 2013 telah berakhir dengan jayanya. Pelbagai kontroversi , kisah , drama dan tragedi mewarnai games kali ini menjadikannya sungguh bermakna bagi semua.

 Bagi kategori futsal bujang lelaki menyaksikan persaingan yang sangat sengit . Johan futsal dimenangi oleh Pasukan Hok Aloh yang diketuai Amir Rahimi sebagai kapten. Pasukan mereka berjaya meraih kemenangan   tipis 2-1 di final keatas Pasukan Pagege hasil kesilapan Eizaz Irfan di bahagian pertahanan. Skill dribble yang tidak menjadi oleh Eizaz Irfan , menjadi punca kekalahan Pasukan Pagege.

Ketika ditemubual Amir Rahimi memberi respond  "Saya rasa Games kali ini kurang cabaran , walapun saya demam saya berjaya menjadi penjaring terbanyak dan menjadi johan. Saya berharap team lain boleh tingkatkan fitness dengan berjogging dan menambah skill dengan melihat video di Youtube".

Antara Pasukan yang turut mencuri tumpuan adalah Pasukan Listen. Walaupun tiada sebarang kemenangan dan mengakhiri kempen dengan hanya 2 mata mereka berjaya menempatkan diri di tempat ke 5 hasil dari belas ihsan penganjur. Sementara itu tempat ketiga di menangi oleh Pasukan Black Panther yang berkongsi 7 mata dengan Pasukan Animal Has Problems. Sementara tempat terakhir seperti yang diramalkan disandang Pasukan Konfem Kalah dengan 6 mata.



Persembahan Frisbee oleh Vokalis SMTU Azri Aminuddin pula terpaksa di batalkan kerana Kakak Azlina telah mendapat kecederaan kaki. Rata-rata pelajar berasa lega dengan pembatalan tersebut kerana kebanyakan mereka tidak berminat dengan sukan frisbee.

Kakak Azlina Hashim mendapat kecederaan kaki apabila di tackle oleh Kakak Atika Mokhtar yang merupakan pemain dalam satu pasukan sama. Motif insiden ini masih belum diketahui dan masih misteri. Setelah dikejarkan ke klinik terdekat Doktor mengesahkan Kakak Azlina mengalami keretakan di tulang jari kelingking kaki kiri.

Bagi kategori netball wanita Juara dimenangi oleh Pasukan Pink yang diketuai oleh Kakak Sakinah Razali mengalahkan Pasukan Hijau yang diketuai oleh Kakak Nor Amira dengan jaringan 20-0. Sementara pemain terbaik dimenangi Saudari Siti Aishah. Walaupun bermain hanya sebagai pemain simpanan Siti Aishah berjaya membuktikan kemampuannya pada pihak juri , yang mana pihak juri merupakan ahli pasukan Siti Aishah sendiri.

Siti Aisyah cuba melarikan diri dari bergambar dengan Kakak Farah Izzaty

Selain dari kecederaan , acara berjalan dengan lancar dan penuh muhibbah. Penyampaian hadiah telah dikelolakan oleh Abang Nasrul Azhim dan disampaikan oleh Tuan Presiden MESSP sendiri Yang Berbahagia Tuan Mohd Al-Wafi.

Sesi penyampaian hadiah sedikit kecoh apabila seorang pelajar lelaki telah membaling kasut dan stokin busuknya kepada seorang pemain Team Listen. Ketika ditanya , dia menyatakan bahawa dia tidak berpuas hati kepada player tersebut kerana  permainan kasar yang ditunjukkan. Kerana tindakan yang tidak sopan itu  Biro Sukan Messp telah memutuskan untuk menggantung pelajar tersebut dari sebarang aktiviti sukan sehingga 15 Mac 2013 sebagai pengajaran kepadanya dan pelajar lain.



Akhir sekali kami ingin merangkapkan jutaan terima kasih kepada semua yang menjayakan Games pada kali ini. Penghargaan kepada pihak penganjur dan peserta. Semoga dengan kebersamaan kita dalam Games kali ini dapat memupuk persefahamaan dan kasih sayang antara kita.

Goodnight semua.

Monday, February 25, 2013

(Promo) MESSP GAMES 2013


Seperti yang dimaklumkan oleh kakak Nor Nadia yang baru pulang dari Paris . Pada hujung minggu ini akan diadakan MESSP GAMES 2013 bagi meningkatkan metabolisma dan kesihatan fizikal pelajar-pelajar. Semua pelajar tinggi atau rendah , berat atau ringan , straight cut atau skinny , tua atau muda adalah sangat diharapkan dapat menyertai event yang julung kali diadakan ini.

Program kesukanan ini juga diharap dapat mencungkil bakat-bakat yang tenggelam dan terpendam dikalangan pelajar bagi menyediakan skuad yang mantap bagi mengharungi Intervarsity Games di Moscow pada tahun 2014.

Berikut adalah jadual games yang akan berlangsung:

2 March 2013 (Sabtu)
2 pm - Netball bagi pelajar perempuan ( Belum berumah tangga dan sudah berumah tangga)
3 pm - Futsal lelaki (Bujang sahaja)

3 March 2013 (Ahad)
12 pm - Frisbee bagi pelajar perempuan ( Belum berumah tangga dan sudah berumah tangga)
1 pm - Frisbee game show oleh vokalis SMTU Azri Aminuddin dan pasukannya.
1.30 pm - Futsal lelaki (Bujang sahaja)
2.30 pm - Penyampaian medal dan closing ceremony.

Bagi acara futsal bujang pembahagian kumpulan telah pun lengkap dilakukan oleh Abang Nasrul Azhim yang baru sembuh dari pembedahan jari. Walaupun terdapat pelbagai kontroversi disebalik pembahagian kumpulan , rata-rata pelajar terpaksa berpuas hati apabila membaca "Semua orang buat salah" diungkapkan di ruangan facebook. Berikut disertakan gambar rajah pembahagian kumpulan :



" Team Amir ramai player yang boleh main. Mana adil macam ini , baik bagi je medal dekat diorang tak payah buat games " kata seorang pelajar yang tidak mahu namanya didedahkan dan hanya mahu dikenali sebagai Wafi.

Apa pun reaksi anda tentang pembahagian team kami harapkan anda mampu menanganinya dengan professional dan tidak beremosi. Pihak penganjur telah berusaha sebaik mungkin dan kami sebagai manusia biasa sedar kami tidak akan dapat memuaskan hati semua pihak.

Kami juga berharap para pelajar bermain dengan gembira dan tidak bergaduh. Set kan di minda anda untuk bermain bagi mengeratkan ukhuwwah . Apalah ertinya kemenangan jika diakhirnya kita bergaduh berpecah. Juga di ingatkan agar bermain dengan menutup aurat dan tidak mengeluarkan kata-kata kesat. Jika anda tidak berpuas hati dengan mutu pengadilan anda boleh menghantarkan komplain anda secara rasmi di wall Abang Nasrul Azhim di facebook.

Para peserta juga akan di bekalkan dengan Cheesecake dan Puding roti pada hari Ahad oleh Kakak Azlina Hashim sebagai ole-ole dan bekalan tenaga.

Selamat berentap kami ucapkan kepada semua. Moga Games kali ini berjalan dengan lancar dan menjadi memori sweet kita bersama. Fighting!